Småviltsjakt

Vindstilla, kallt och klart väder. Med andra ord en fantastisk jakthelg! Taxen var på ett lysande jakthumör på lördagen och dreven hördes jättebra. Vi satt alla och njöt av hennes fina drev. Hon fick upp djur i varje såt men vi kom aldrig till skott. Vi fick se djuren ett par gånger men det var allt. Visst är det väl konstigt att man kan tycka att det är så härligt att bara sitta där i skogen och lyssna..

Vi avslutade lördagen med ett par släpp av Tikka, Kopoven. Hon fick inte upp någonting… Älgarna och grisarna verkar vara som bortblåsta men nu har dom slagit majsen på fälten så snart är dom nog i skogen igen.  Söndagen bjöd på lika fint väder och när taxen fick på sig jakthalsbandet var det som värken och tröttheten hon borde ha från dagen innan var helt borta. Jag tog med henne och lät henne söka ut på samma område där jag sköt en bock för henne 2 okt. Hon väckte lite ojämnt och vi förstod snart att det var älg eller gris som varit på hygget under natten. Jag styrde henne förbi det området där jag misstänkte att dom skulle stå om dom var kvar i området innan jag lät henne söka ut på nytt. Det dröjde inte länge innan hon väckte och snar var drevet igång igen. Denna gången hade hon ett väldigt tätt skall men det lät som om det stod stilla på ungefär samma plats hela tiden. Efter några minuter hörde jag ett skott och det visade sig vara BP som skjutit en räv som försökte lämna såten. Vi misstänkte direkt att det var denna hon drivit men vi avvaktade ifall det var en stänkräv. Efter ytterligare 10 min släppte taxen och sökte sig tillbaka mot mig. Nu kunde vi konstatera att det var räven hon drivit, annars skulle hon aldrig släppt. När vi kom fram mot platsen där hon släppte såg vi att slagen gick ut mot vattnet och det var antagligen därför hon släppte…

Hon fick sedan själv gå fram till räven där den låg och fast hon inte slutfört drevet  så var hon väldigt nöjd. Resten av dagen bjöd på fler fantastiska drev men mer sköt vi inte denna helgen..

Nu inväntar vi grisjakten som står näst på tur i slutet av november.


Årets älgjakt 2011

 

Andra måndagen i oktober innebär älgjakt! Tilldelningen var god med 7 vuxna och fritt kalv. Restriktionerna gällde tjurar upp tom 4 taggar. Ändå började veckan ganska trögt. Vi hade väldigt många älgobservationer under jaktens första dag men det var först under dagens sista drev som årets första älg sköts - en kviga. Med sig hade hon en fredad 4-taggare som på hagelhåll passerade passskytten bredvid.

Tisdagen bjöd inte på lika många observationer men nu kände vi nog alla mer eller mindre att det det skulle släppa och att det skulle falla ett par älgar under dagen. Hundarna arbetade på bra men tyvärr gick drevdjuren ut ur såten eller också var det fredade tjurar som lugnt och fint visade sig för passkyttarna. Vi skulle även på tisdagen få vänta till dagens sista drev innan veckans andra älg, också detta en kviga, trillade. Det var pappas Slvensky Kopov Tikka som fick slag och strax var drevet i full gång. Vi fick höra på radion att drevet var på väg ut mot vägen där jag och några av de andra hade tagit pass. Jag hade ett fint vägpass men jag visste redan när jag drog passet att det skulle vara snabba beslut och snabba skott som skulle gälla. Precis så blev det. Jag hann inte mer än att resa mig upp innan kvigan stormar ut ur granet 10 meter framför mig. Allt gick fort och när det bara är vägen mellan mig och kvigan får hon syn på mig och tvärstannar. Jag kunde höra hennes klövar bromsa bort mossan från stenen under henne. Hon stirrade rakt på mig, vek öronen bakåt och försökte lukta sig till vem jag var. Jag hade fortfarande inte fått upp bössan men insåg att det var nu eller aldrig. När hon lyfte upp huvudet kastade jag upp bössan och sköt henne i stickhålet. Det är inte ofta man skjuter älg med "hagelskott".

Onsdagen gick ganska obemärkt förbi och ingen älg trillade.

på torsdagen skulle vi precis avsluta veckans sista drev då jag fick tjur och kviga i pass. Även denna gången hade jag dragit ett vägpass men nu hade jag 40 meter ner till björket på andra sidan vilket gav fler sekunder att se djuren innan skott.  Många i jaktlaget hade "gett upp" och varit tvugna att arbeta eller också hade dom andra marker dom skulle avsluta älgjaktsveckan på. Vi hade tidigare sett en kviga smyga in i såten så vi bestämde trots manfall att ge det ett försök. Efter det att jaktledaren gått genom vilka pass som skulle intas blev det två drevkarlar kvar. Till en början kunde jag inte höra drevkedjan men när dom klev över bergsknallen hörde jag ett högt "WEHOO" och när ekot lagt sig hörde jag knaket från skogen.. När jag först skymtade djuren var jag säker på att det var ko och kalv då tjuren var nästan dubbelt så stor som kvigan. När djuren strax därpå kom ut ur slöjet insåg jag att det var en tjur.. en stor tjur! Skjutförbudet på tjurar med 4 eller färre taggar medförde att jag började räkna men jag insåg ganska snabbt att jag kunde sluta och den var mycket större än så.
Sekunder senare fick skogens konung bita i gräset. Det visade sig att det var en udda 18-taggare jag precis fällt. Det blev min andra älg under ett par dagar och en fantastisk avslutning på veckan!"

Pappa har för året inskaffat en ny valp av samma ras som den han redan har - Slovensky Kopov. Saga som bara är 4 månader var framme och luktade och bet i älgarna. Roligt att hon direkt förstod vad som gällde.

rådjursjakt med hundSå var det 1/10 och äntligen dags att släppa taxen. På lördagen fick vi lyssna på 2 härliga drev men tyvärr kom inte drevdjuret i pass. Dagen efter bestämde vi oss för att gå samma såt igen då vi visste att det fanns rådjur. Jag satte pejlen på hunden och laddade bössan. 100 meter in i såten kopplade jag loss och gav order ”ut och sök!” Hon hade fantastiska sök båda dagarna och det var roligt att se att även hon var riktigt jaktsugen. Efter 250 meter kom vi ut på hygget som ligger längst ut på den udde vi jagade av. Där ute började Chilli väcka och jag sjönk ner intill en gran och skruvade på rödpunkten. När hon sedan började driva och det täta skallet ekade fint i skogen började jag avancera liteeftersom jag fortfarande inte nått den höjd på hygget där jag misstänkte att drevdjuret skulle komma. Väl uppe på höjden hör jag drevet närma sig och ser två horn komma mot mig  i slyet. Jag tar upp bössan och bocken hinner inte mer än att komma upp för krönet förrän det smäller.

Det är alltid extra roligt att skjuta årets första rådjur för sin tax efter ett fint sök och ett tätt och buktande drev.


RSS 2.0